MAGIS Brugge Kennisplatform

De kaart van Marcus Gerards (1521-1604) is de bekendste en meest gereproduceerde historische kaart van Brugge. Gerards tekende het stadsplan in 1561-62 in opdracht van het Brugse stadsbestuur. Zijn kaart werd een uniek meesterwerk: hij graveerde een minutieus driedimensionaal zicht op alle historische gebouwen, stadspoorten, windmolens, reien, straten, pleinen, woningen tot en met de bedrijvigheid langs de reien. Zijn kaart bevat ontelbare topografische details.

Met het MAGIS Brugge-project wil het Bruggemuseum, in samenwerking met het Stadsarchief Brugge en met historici van de Katholieke Universiteit Leuven, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel een stap verder gaan in het gebruik en de ontsluiting van de kaart. Via een recent ontwikkelde methode van digitale analyse – Digitaal Thematische Deconstructie – werd het statische beeld omgebogen tot een dynamisch werk-, beleids- en publieksinstrument. Met andere woorden: we lieten de kaart evolueren van een illustratief beeld ('mooi om naar te kijken') naar een dynamisch instrument ('handig om mee te werken'), manipuleerbaar door alle mogelijke belangstellenden: Bruggemuseum, stedelijke diensten, Brugse erfgoedpartners, wetenschappers en het grote publiek.

MAGIS Brugge of MArcus Gerards Informatie Systeem is een dynamisch kennisplatform voor de middeleeuwse en zestiende-eeuwse geschiedenis van Brugge. Welke plaatsen hadden een cruciale rol in de handel tijdens de (late) middeleeuwen? Waar kon je de ambachten terugvinden? Dit soort gegevens kan in MAGIS Brugge een plaats krijgen en gevisualiseerd worden op de kaart. Het kennisplatform werd voor ons ontwikkeld om informatie van allerlei aard in te voeren in de databank en te koppelen aan de kaart.

Op deze website vindt u het wetenschappelijke kennisplatform dat gebruikt wordt om gegevens in te voeren in de databank. U kunt registreren en een account aanmaken om de kaart en de databank te raadplegen en/of informatie te exporteren via een afbeelding of tabel. Hier vindt u alle ingevoerde gegevens terug, samen met de gebruikte bron. Wilt u zelf bijdragen aan de databank of ondervindt u problemen bij het registreren? Laat het ons dan weten via de contact-pagina.

De schrijfwijze van Marcus' familienaam doet al heel lang stof opwaaien. Verschillende varianten van zijn naam komen geregeld voor. Bij MAGIS kozen we voor 'Gerards', maar ook 'Gheeraerts' wordt vaak gebruikt. Het gaat hier dus telkens over één en dezelfde persoon.


MAGIS Brugge heeft ook een uitgebreid aanbod van publieksvriendelijke tools om de kaart en de gekoppelde data te ontdekken. Heeft u geen nood aan droge data en tabellen, maar bent u wel geïnteresseerd in de (laat-)middeleeuwse geschiedenis van Brugge, surf dan naar www.kaartenhuisbrugge.be/Magis! U vindt er heel gemakkelijk alles terug wat u zoekt, zonder benodigde handleiding of account.

Voor leerkrachten kunnen wij ons educatief pakket Op tocht door zestiende-eeuws Brugge met Marcus Gerards aanraden, te vinden op www.kaartenhuisbrugge.be/Educatie. U dient enkel te registreren waarna u het paswoord krijgt toegestuurd om het pakket met handleiding, invuloefeningen en powerpointpresentatie gratis te downloaden.

Op dezelfde pagina vindt u ook downloadbare themakaarten, handig voor gidsen en leerkrachten, maar ook voor al wie geïnteresseerd is in het stedelijke weefsel van middeleeuws Brugge.

Ten slotte kunt u ook op de app Xplore Bruges terecht voor de wandelroute Brugge anno 1562 . De route neemt je mee langs een aantal boeiende plaatsen die op de kaart van Marcus Gerards zijn getekend. Je kan de route ook online raadplegen via www.xplorebruges.be
Gebruik onderstaande inloggegevens om de databank te raadplegen:
Enter these login data to consult the database:

MAGIS
1562Wilt u uw eigen account, neem dan contact op via bruggemuseum@brugge.be.
For your own account, contact us via bruggemuseum@brugge.be.

Versie 121, aangemaakt door Guest op 2013-02-15 13:03, laatst bewerkt door Administrator op 2018-03-02 12:47.